Topical

Start course Mindfulness

From November 2023 we start with small groups (4 people) in Groningen and Winschoten. The course of 8 meetings are given by Walter Zohlandt (certified mindfulness & compassie trainer en ervaren coach) en gaat alleen door bij voldoende aanmeldingen. Kijk in de agenda voor de startdata.

Je kunt de cursus ook individueel doen in combinatie met massage, en starten op een moment wanneer het jou schikt. Wil je een nota voor de zorgverzekering of je werkgever? Laat dit dan vooraf aan ons weten. Jouw investering voor de 8 bijeenkomsten: 395 Euro. Voor een individuele sessie kun je je reservering meteen aanmelden via ons boekingssysteem op de site.

You can sign up via this link: Contact

Wat is mindfulness?

Mindfulness betekent simpelweg: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Je kunt het woord ‘mindfulness’ vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’.

We kennen allemaal het gevoel volledig bevangen te zijn door een moment: de betoverende zonnestralen van een zomermorgen, de smaak van je favoriete gerecht of de eerste noten van je lievelingsliedje. Onze gedachten zijn stil en we waarderen de pracht van het moment.

De ervaring van het moment

Dit volledige bewustzijn van je ervaring is wat mindfulness inhoudt. ‘Opmerken’ is hierbij een sleutelwoord: je merkt op wat er gebeurt in je lichaam en in je omgeving en staat open voor de ervaring van het moment zelf. Hierbij verschilt mindfulness van concentratie, wat voornamelijk te maken heeft met focus.

Een bewust en intens leven

Je bent waar je aandacht is. Mindfulness is de kunst van het bewust sturen van deze aandacht, waardoor je aanwezig bent in het hier en nu en je ervaringen intenser worden. Wanneer je je aandacht kunt sturen, kun je ook afstand nemen van onprettige of chaotische gedachten. Je leert anders om te gaan met onbehulpzame gedachtepatronen. Je wordt rustiger.

Waar mensen vaak gewend zijn om automatisch te reageren, leert mindfulness je om bewuste keuzes te maken. Je ervaart minder stress en meer ontspanning Deze hogere mate van bewustwording maakt dat je beter je grenzen kunt bewaken.

Wat levert mindfulness mij op?

De effectiviteit van mindfulness is wetenschappelijk aangetoond: zowel op psychologisch, cognitief en neurobiologisch vlak vinden er positieve veranderingen plaats. Ook verbetert mindfulness je zelfbeeld én je wereldbeeld. Door deze veranderingen kun je vervolgens weer bewust kiezen voor andere reacties. Deze combinatie van positieve effecten maakt mindfulness waardevol voor veel mensen.

Als jij een mindfulness training volgt, zijn dit de voornaamste resultaten:

 • Je bent jezelf bewuster van je gedachten, reacties, gedrag en emoties en voelt dat je hier meer invloed op kunt uitoefenen;
 • Je kunt beter afstand nemen van lastige situaties;
 • Je kunt op een meer intense manier genieten van het leven;
 • Je maakt gemakkelijker moeilijke keuzes;
 • Je krijgt meer energie.

Daarnaast levert mindfulness jou het volgende op:

Verbeterde vaardigheid om:

 • om te gaan met stressvolle gebeurtenissen of momenten wanneer het niet gaat zoals je wilt
 • je te kunnen concentreren (meer focus en minder piekeren)
 • grenzen aan te geven (meer bewustwording)

Een vermindering van:

 • stress-symptomen (zoals o.a. hoge bloeddruk, fatigue, slapeloosheid).
 • slaapproblemen en vermoeidheid in het algemeen
 • depressie en angst (chronische) pijn
 • psychische gevolgen van ernstige ziekte en tegenslag