Actueel

Ayurvedische tips voor de zomer

Zie je uit naar de zomerperiode – waarin ‘pitta’ dominant is – of krijg je al een gevoel van stress hoe je de mogelijk extreme zomerhitte kunt doorstaan? Relax…. in deze blog vind je waardevolle tips om de zomer door te komen!

  1. Routine. “Sta met de zon op”. Profiteer van de koelte in de vroege ochtend dus sta niet te laat op. Doe belangrijke fysieke activiteiten dan ook op dit moment van de dag. Hetzelfde geldt in de avond wanneer de zon weer onder is.
  2. Kleding. Draag luchtige, dunne kleding van natuurlijke materialen zoals katoen, zijde of linnen. Ook lichte kleuren beschermen tegen de warmte. Wist je dat lichtblauw ook nog eens insectwerend is? Een hoed, zonneklep, haarband of hoofddoekje zijn perfect voor het hoofdgebied.
  3. Vermijd overmatige blootstelling aan de zon. Bescherm jezelf tegen direct zonlicht en zoek regelmatig de schaduw op. Tussen 11.00 en 15.00 uur is de zonnekracht het sterkst. Ga je naar het strand of richting het water? Bescherm je dan met luchtige kleding en lichte kleuren of smeer je regelmatig in met zonnebrandcrème of olie met uv-factor. Er zijn tegenwoordig veel producten op de markt die 100% natuurlijk zijn. Tip! Wij hebben natuurlijke zonneproducten te koop van Puréz en LakShmi).
  4. Hydrateer voldoende. Drink voldoende water, kokoswater of -melk en kruidenthee (munt- en kamille). Je urine mag niet donkergeel zijn. Vermijd ijsdranken omdat deze je spijsvertering kunnen verstoren. Maak je eigen elektrolytendrankje (een combi van zout en zoet water) om zoveel mogelijk je vitaminen- en mineraalhuishouding op peil te houden.
  5. Neem lichte maaltijden. Matig met de smaken pittig, zuur, zout. Eet licht, niet te zwaar of vettig. Komkommer, meloen, munt, groene bladgroenten (seizoensfruit en -groente) zijn verfrissend. Kruiden met verkoelende werking: koriander, venkel, kardemom, munt. Tip! Eind augustus is er een kookworkshop gericht op het zomerseizoen.
  6. Vermijd stress. Rustige yogahoudingen en meditatie (pranayama) kalmeren je vuur.
  7. Zoek de bossen op of ga de bergen in. De temperatuur zal op deze plekken zeker lager zijn en je voelt ook veel meer een frisse droge wind dan aan het water (waar het vochtig en dampig is).
  8. Ayurvedische behandeling boeken. Kies voor een abhyanga met kokosolie of zonnebloemolie, of… ga eens voor een heerlijke scrub met lichaamspakking. We hebben deze zomermaanden ook acties van de maand die gericht zijn op verkoeling. Tip! In de maanden juni en juli is de actie van de maand Enchanting Hammam, een combi van verkoelende scrub, Turks stoombad, massage en lichaamspakking.
  9. Be prepared. Bereid je goed voor op de reis die je gaat maken. Heb je de belangrijkste dingen bij de hand? Wat fruit, een hartige snack en voldoende water? Een goede voorbereiding is het halve werk!