Stress / Burnout

Iedereen maakt wel eens situaties mee waardoor de adrenaline in korte tijd stijgt. Stress kan ons op een positieve manier helpen ons einddoel te bereiken. De stress wordt echter nadelig wanneer ons zenuwstelsel voortdurend geprikkeld blijft worden door constante druk, waardoor we in de vecht/vlucht stand blijven.

Symptomen van stress

De meest voorkomende symptomen van stress zijn voortdurende (over)spanning en uitputting. Het kan al beginnen na het wakker worden. Met een gebrek aan energie duik je meteen weer in persoonlijke en professionele prestaties. Er ontstaat daardoor mogelijk een onregelmatigheid in je voedings- en leefpatroon: vreetbuien of het overslaan van maaltijden, een gebrek aan concentratie, stemmingswisselingen waardoor er een onvermogen ontstaat om weer volledig te herstellen. De eerste tekenen zijn mentale en fysieke uitputting. De signalen worden min of meer stelselmatig genegeerd door de meeste die er mee te maken hebben. Het lichaam blijft doorgaan tot alle energiereserves op zijn. Het verwaarlozen of negeren van deze signalen resulteert uiteindelijk in aantasting van het immuunsysteem en vaatstelsel van het lichaam. Ondanks een tijdelijk rustmoment zal iemand zich soms ook daarna nog zwak, prikkelbaar, verward en lusteloos voelen. Wanneer iemand langdurig aan stress wordt blootgesteld en uiteindelijk niet meer herstelt in zijn/haar energie, kan dit resulteren in een burnout.

Ayurvedische visie op stress / burnout

Volgens Ayurveda is het spijsverteringsvuur (Agni) het component dat het lichaam energie geeft. “Burnout” of stress is een aandoening waarbij agni langzaamaan dooft en uiteindelijk resulteert in een tekort aan energie in lichaam en geest waardoor symptomen als vermoeidheid ontstaan. Hoewel stress en burnout moderne begrippen zijn, heeft de eeuwenoude Ayurveda dit fenomeen zeer goed beschreven.

Symptomen van stress / burnout zijn:

 • Nervositeit
 • Zwakte
 • Droogte en ruwheid van de weefsels
 • Ademhalingsmoeilijkheden
 • Hartkloppingen
 • Druk of pijn in de borst
 • Overmatig zweten
 • Trillen
 • Koude rillingen
 • Gevoeligheid voor geluid
 • Vermoeidheid
 • Gebrek aan belangstelling
 • Depressie

Behandeling van stress / burn-out in de Ayurveda

Ayurveda beschrijft behandelingen en tips om symptomen van stress op een natuurlijke manier aan te pakken. Ayurvedische behandelingen worden specifiek toegepast op het unieke individu. Ze worden dus aangepast op basis van het denken, gezondheid, leefstijl en symptomen. De behandelingen geven geen bijwerking en zijn volledig natuurlijk.

 1. Massages met speciale kruidenoliën uitgevoerd door een professionele behandelaar helpen bij het ontspannen van de spieren en de gewrichten. Hoofdbegieting met kruidenolie (shirodhara) is een belangrijk instrument om in te zetten.
 2. Individuele leefstijl- en voedingsadviezen gegeven door een practitioner of Ayurvedische arts helpen bij het opbouwen van je fysieke kracht. De specifieke kruiden worden volgens de lichamelijke en geestelijke toestand bepaald. Er wordt hierbij gekeken naar het totaalbeeld van de patiënt waarbij niet alleen de symptomen worden behandeld maar er ook wordt gekeken naar de duurzame oplossingen mbt stress voor de patiënt. Dit betekent dat er ook meer structuur wordt ingebouwd in iemands leefstijl.
 3. Geestelijke gezondheidszorg: Yoga en meditatie worden voorgeschreven om de patiënt op zowel geestelijk als spiritueel niveau te genezen. Het integreren van yoga en meditatie als dagelijkse routine helpt je om beter met hoge druk en stress om te gaan. Het verhoogt daarmee zowel je fysieke als mentale vitaliteit en veerkracht.

De Ayurveda biedt geen passief genezingsproces aan waarbij een pil of massage al je problemen zal genezen. Zij werkt vanuit het principe van groei in persoonlijk bewustzijn, waarbij we zelf aan de slag moeten gaan om te weten wie we zijn. Stress wordt met name veroorzaakt doordat we willen voldoen aan de behoeften en verwachtingen van anderen in plaats van jezelf tevreden te stellen. We laten anderen ons leven bepalen en door weg te vluchten in perfectionistisch gedrag.
Adequate fysieke en mentale behandeltherapieën binnen de Ayurveda helpen zowel de energie in lichaam als geest weer vrij stromen zodat iemand weer in contact kan komen met zichzelf. Ze dragen hiertoe bij aan een ultieme oplossing, door opnieuw de verbinding te leggen met je ware zelf zodat je weer een nieuwe en gezonde richting op kunt gaan.

Franca Ficchi (Ayurvedic Practitioner®)